Scurt ghid pentru alegerea tamplariei

Cei care doresc achizitia de tamplarie pentru casa (usi, ferestre, vitrine, sere, etc) sunt adesea pusi in dificultate, deoarece nu au informatii suficiente pentru a intelege diferentele calitative dintre diversele tipuri de profile care exista acum pe piata. Prin acest scurt ghid incercam sa va dam informatiile necesare deciziei dumneavoastra.

Alegerea adevarata este posibila doar acolo unde informatiile sunt transparente, clare si precise.

MARCAJUL CE

Din 1 februarie 2010 ferestrele, vitrinele si usile de exterior pot fi comercializate in Uniunea Europeana doar daca au marcajul CE. Prin aplicarea marcajului, fabricantul declara pe proprie raspundere ca produsul respecta toate cerintele legale. Aceste cerinte se refera la:

- economia de energie si izolarea termica;

- rezistenta mecanica si stabilitate;

- diminuare fonica;

- siguranta in utilizare;

- siguranta in caz de incendiu;

- igiena, sanatate si protectia mediului.

PROTECTIE SI SIGURANTA

Siguranta oferita de o tamplarie consta intr-o serie de factori, elemente interdependente care trebuie sa asigure protectia necesara. Acestia sunt:

- Caracteristicile constructive ale profilelor - Profilul din aluminiu Metra este un profil robust cu structura tubulara si grosimea aluminiului de ?? 1,8 / 2mm. Profilul de interior este din lemn masiv de stejar sau cires cu o grosime de ??? 16mm ???. Acest tip de profil ofera posibilitatea montarii impreuna cu un geam termoizolant cu caracteristici antiefractie (v. articolul despre alegerea sticlei).

- Mecanisme de inchidere - Mecanismele de inchidere perimetrala ofera protectie antiefractie ascunse in interiorul profilului, pentru a pastra linia estetica placuta.

- Sticla folosita pentru geam - In functie de cerinte se poate alege geam termopan cu sticla antiefractie

CONFORT

Bariera termica a profilului impreuna cu alegerea unui geam termopan potrivit cresc semnificativ confortul incaperii prin oferirea luminii naturale, izolare termica, reducerea senzatiei de "inchis" a unui perete fara ferestre.

REDUCEREA PIERDERILOR ENERGETICE

90% din aprovizionarea cu energie la nivel mondial provine din surse neregenerabile: petrol, carbune, gaze naturale, uraniu. Sursele regenerabile de energie sunt penultimele in clasamentul consumului de energie. Utilizarea masiva a combustibililor fosili, ameninta aprovizionarea cu energie si calitatea vietii noastre. Aceasta contribuie, de asemenea, la problemele de poluare a aerului si a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Dar, oricat de ciudat ar parea, cea mai mare sursa de energie, nu este petrolul, ci ECONOMIA DE ENERGIE.

"Al saselea combustibil" sau economia de energie, realizata printr-o mai buna izolare, este probabil cea mai mare factor de economii. Este curat si durabil. Acesta imbunatateste calitatea vietii si confortul de viata. Nu are nevoie de cercetare, de inalta tehnologie, dar cel mai important lucru este faptul ca este o resursa inepuizabila si GRATUITA.

O casa costa o multime de bani, dar intretinerea costa de 5 ori mai mult.

In cinci ani se consuma, doar pentru incalzire, o cantitate de energie egala cu cea necesara pentru constructia intregii locuinte. Numarul anilor scade la trei daca se iau in considerare si consumul altor resurse.

Sursa: Cartea alba "Constructii Energie Mediu", elaborat de ENEA pentru Ministerul Mediului Italia

IZOLARE FONICA

Tamplaria, obloanele si rulourile exerioare sunt principalii responsabili pentru diminuarea fonica fata de zgomotele exterioare.

In ceea ce priveste tamplaria, pentru o izolare fonica cat mai buna, trebuie tinut cont de permeabilitatea aerului la profile si izolarea fonica a geamului folosit.

Permeabilitatea la aer a unui profil se exprima prin 5 clase: clasa 0 - pentru profilele care nu au fost supuse la incercari si clasele 1-4 in functie de gradul mai scazut sau mai ridicat al permeabilitatii. Clasa 4 este clasa cu caracteristicile cele mai bune.

Diminuarea / Izolarea fonica a unui vitraj (usi, ferestre) indica reducerea zgomotului si este exprimata in decibeli (dB); astfel ferestrele cu o valoare ridicata ofera izolare fonica mai buna. Tipul de geam utilizat este un factor important. (v. articolul "Ce sticla sa alegi")

ILUMINARE SI VENTILARE

ILUMINARE

Cadirile trebuie sa-si bazeze iluminatul incaperilor pe lumina soarelui pentru o perioada cat mai mare din timpul zilei. Trebuie sa fie adaptate astfel incat sa se bazeze cat mai putin pe lumina artificiala. Pentru aceasta recomandam folosirea unor vitraje generoase.

Caracteristicile geamului utilizat sunt foarte importante la acest punct.

VENTILARE

Este foarte important sa exista un schimb de aer cu exteriorul atunci cand ferestrele si usile sunt inchise. Avantaje:

- mediu sanatos fara pierderi de caldura;

- reglarea umiditatii aerului;

- confort termic fara curenti de aer la nivelul capului;

- diminuarea zgomotelor din exterior;

- aerisire si protectie impotriva intruziunii in prezenta sau absenta locatarilor.

CONDENS

Condesul este un fenomen care a existat tot timpul in relatie cu structura cladirii, conditiile de locuit si conditiile climatice interioare si exterioare. De aceea este gresit sa fie atribuit in totalitate ferestrelor.

Condesul se observa si devine evident pe suprafete foarte compacte, putin poroase: suprafete metalice, geamuri, oglinzi, ceramica, etc.

Intr-o incapere ferestrele sunt intotdeauna suprafetele cele mai reci, de aceea condensul se formeaza prima data pe ele. Nu exista ferestre care sa aiba aceeasi temperatura ca si peretele camerei. Pentru aceasta ar fi nevoie de un geam termoizolant format din multe foi de sticla una dupa cealalta, o structura care nu se poate face in realitate.

Aparitia condensului pe geam/sticla nu este initial o problema grava. Este semnalul care indica necesitatea unor masuri de reducere a fenomenului (aerisire, dezumidificare aer, etc.). Condensul devine distructiv atunci cand apare pe profilul tamplariei (acolo este mai putin vizibil si este trecut cu vederea) sau cand este in cantitate mare pe suprafata vitrata. In aceste cazuri, daca picaturile nu sunt curatate, se vor scurge pe podea sau pe perete.

Consecintele aparitiei condensului:

- craparea vopselei de pe profilele din aluminiu;

- aparitia de fante intre imbinarile profilelor din lemn (traversa cu montant);

- petele pe pereti;

- aparitia mucegaiului;

- dezlipirea tapetului;

- craparea varului;

- peretele afectat de condens se poate imbiba de umezeala, afectand izolarea casei si aparand mirosul constant de mucegai.

Conditiile aparitiei condensului:

Asa cum am mentionat anterior cantitatea de vapori de apa din aer depinde de 3 factori:

1. Conditiile climatice: Ploaia si ceata cresc umiditatea aerului, putand apare o diferenta mare intre umiditatea externa si cea interna (din casa). Temperatura interna influenteaza si ea concentratia umiditatii. Ferestrele cu inchidere etansa, in combinatie cu incalzirea incaperilor determina aparatia mult mai repede a picaturilor de apa pe geam.

2. Conditiile de locuit: umiditatea intr-o casa este deteminata de urmatoarele:

- plantele - intr-o incapere o parte deloc neglijabila a umiditatii vine de la plante; de exemplu, un ficus emana cca 20gr/ora vapori de apa;

- persoanele (prin respiratie, transpiratie) - supraaglomerarea unei incaperi determina cresterea rapida a umiditatii;

- activitati ca gatitul, baia.

Ca urmare a tuturor acestor factori, in interiorul unui apartament, se pot forma zilnic cca 10 litri de apa.

3. Conditiile structurale: intr-o casa noua sunt cele mai multe sanse sa apara condensul mai repede. Ca urmarea a ritmului rapid de construire, uneori nu este destul timp pentru a permite uscarea partilor / componentelor care contin multa apa: tencuieli interioare si exterioare, sape, pardoseli, pictura de interior / exterior, etc. Ganditi-va doar cata apa este utilizata pentru a realiza amestecurile de tencuieli, sape, etc. Aceasta apa are nevoie de mult timp pentru a se evapora. Imediat dupa terminarea acestor lucrari, sau chiar in timpul desfasurarii lor se instaleaza usile si ferestrele (aproape intotdeauna in perioada toamna-iarna, deoarece vara se lucreaza la ridicarea casei). Prin instalarea tamplariei se izoleaza interiorul casei (pentru protectie la intemperii) dar, prin aceasta umiditatea interna nu mai poate fi evacuata corespunzator. Aceasta problema dispare in urmatorii ani, odata cu "uscarea" structurii si a elementelor folosite.

SOLUTII

Dupa analiza fenomenului sunt bine de stiut solutiile existente pentru evitarea condesului si / sau reducerea lui.

- Nu uscati rufele in spatii neadecvata sau putin aerisite;

- Tineti usile inchise la bucatarie cand gatiti;

- Limitati numarul de plate;

- Pastrati echilibrul intre temperatura si umiditate;

- Aerisiti regulat incaperile in mod corect. (Vezi manualul de intretinere si mentenanta)

MENTENANTA SI SIGURANTA IN UTILIZARE

In momentul achizitiei unei tamplarii trebuie sa vi se acorde informatiile necesare legate de urmatoarea aspecte:

- folosirea corecta;

- siguranta in utilizare;

- mentenanta;

- ingrijirea profilelor, mecanismelor si a geamului;

- inlocuirea partilor deteriorate cand este necesar;

- aerisire.

PROPRIETATILE GEAMULUI

In functie de caracteristicile specifice fiecarui proiect in parte este necesara o discutie amanuntita legata de structura geamului si a tipului de sticla folosit. Pentru mai multe detalii va recomandam articolul "Ce sticla sa alegi".